Mivel ma volt Anyák napja, ezért az édesanyámat ezzel a desszerttel leptem meg, mert nagyon szereti az epret, és most amúgy is szezonja van. De nem csak Anyák napján lehet ezt a süteményt elkészíteni, hanem bármikor, és bárkinek. Próbáljátok ki Ti is!

 

Hozzávalók:

500 g vajkrém, 250 g omlós kesz, 1+1 dl tej, 400 g eper, 6 ek cukor, 50 ml víz, 1 citrom, 2 dl hűtött habtejszín, 2 cs zselatin, 1 cs vaníliacukor

(Végül a második 1 dl tej, és a második csomag zselatin nem került bele a süteménybe, mert a krém így is eléggé kemény lett.)

Elkészítés:

A kekszet apró morszákra törjük, hisz ez lesz a tortánk tésztája. Én ezt úgy szoktam csinálni, hogy a keksz felét beleteszem egy zacskóba, majd rárakom egy vágódeszkára. A zacskót letakarom a konyharuhával, s a klopfolóval megütögetem.

Az összetört kekszet beleöntjük egy tálba, majd óvatosan hozzáadjuk a langyos tejet, s egy masszát formálunk belőle. Elővesszük a tortaformát, amit sütőpapírral kibélelünk, majd a tésztánkat elegyengetjük benne. 30 percre a fagyasztóba tesszük, hogy megdermedjen.

Eközben elkészítjük a krémet. A tejszínt és 4 ek cukrot habzásig keverünk. Ezután hozzáadjuk a vajkrémet, a vanílicukrot, és a citrom reszelt héját, majd keményedésig verjük.

Az epret kicsumázzuk, majd 10 dkg-nyit a díszítéshez félre teszünk. A maradékot négybe vágjuk. Előveszünk egy lábast, beledobjuk a felvágott epreket, 2 ek vizet, és 2 ek-nyi cukrot, és végül belefacsarjuk a citrom levét, majd addig főzzük, amíg ez eper levet nem ereszt.

Ekkor levesszük a tűzről, pürésítjük turmix-szal, majd további 10 percig főzzük lassú tűzön. Rövid időre hideg helyre tesszük. A zselatint a fél deci vízben feloldjuk, majd az eper öntethez öntjük, és csomómentesen elkavarjuk.

A maradék epret hosszában rövid szeletekre vágjuk.

A tésztát kivesszük a fagyóból. Először rákenjük a krémet, majd a felszeletelt epret, s végül az egészre ráöntjük az eperzselét. 

Legalább másfél órányi időre a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, ill., hogy a zselatin megdermedjen rajta.

Jó étvágyat kívánok!