Valami finom túrós édességre vágytam a napokban, de nem úgy, hogy a túró feltétként kerüljön rá. Így egyértelmű, hogy csak a têsztájába kerülhet. Reggel meg is vettem a friss túrót a piacon, a megkelés után pedig linzer szaggatóval már szaggatjuk is a tésztát, aztán gyorsan sütögettük a gyűrűket. Nekem a megadott adagból kb 55 darabnyi lett. Nagyon finom, próbáljátok ki mindenképp!

 

Hozzávalók:

50 dkg túró, 25 g élesztő, 1 cs vaníliacukor, 2 dl tej, 80 g vaj, 1 tojás, 33 dkg liszt, só, olaj a sütéshez

Elkészítés:

A tejet beleöntjük egy tálban, majd a mikróban megmelegítjük. Ha elérte a kellő hőmérsékletet, akkor beleszórjuk az élesztőt és a vaníliacukrot, majd 5 perc alatt felfuttatjuk.

Egy keverőtálba beleöntjük a túrót, villával összetördeljük. Hozzáadjuk a vajat és a tojást, majd elkeverjük. 

Ezután jöhet hozzá a felfuttatott élesztő és a liszt, majd azokkal is alaposan összekeverjük. Így kész is lett a tésztánk. Letakarjuk, majd meleg helyre tesszük, 1 óra alatt megkelesztjük.

Ha szépen megkelt, akkor a nyújtó deszkánkra kirakjuk, kettévágjuk, majd az egyik felét 3-4 mm-esre kinyújtjuk. Linzerszaggatóval (ha nincs, akkor egy nagyobb pohárral, a közepét pedig egy kisebb pohárral) kiszaggatjuk. 

A forró olajban a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük. 

A tetejüket porcukorral megszórhatjuk, ill. lekvárral, Nutellával, vagy csak simán magában habzsolhatjuk.

Jó étvágyat kívánok!