Most visszaevezünk a magyar konyha világába, de a későbbiekben folytatjuk tovább a nemzetközi gasztronómiát. A Rákóczi túróst mindenki ismeri lepény formájában, de én most nektek tortaként mutatom be, mert így is tökéletes. De ez a desszert nem az ismert II. Rákóczi Ferenc fejedelemtől származik, hanem Rákóczi János cukrászmestertől. Na, lássuk a receptet, s próbáljátok ki Ti is!

 

Hozzávalók:

30 dkg liszt (én teljes kiörlésűt használtam), 20 dkg vaj, 2*10 dkg cukor, 1 cs vaníliacukor, 4 db tojás, 50 dkg túró, 1 citrom, barack lekvár

Elkészítés:

Először a tésztánkat készítjük el, mert amíg sül, addig nyugodtan van időnk a habra meg a töltelékre. A vajat a cukorral eldolgozzuk, majd beleszitáljuk a lisztet, kissé eldolgozzuk. 

Ezután hozzáadunk 2 tojássárgáját, majd teljesen eldolgozzuk. Esetleg egy kis tejet tehetünk bele, ha nem áll össze a massza.

Elővesszük a nyújtó deszkát, liszttel megszórjuk, majd még kézzel kicsit átgyúrjuk a masszát.

A gyújtófával kinyújtjuk. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, majd beletesszük a tésztát, és a felesleges részt levágjuk. Villával megszurkáljuk, hogy ne jöjjön fel. Előre melegített sütőben 180 fokon kb 6-7 percig sütjük.

A túrót egy villával megtördeljük. Hozzáadunk 50 g cukrot, a vanília cukrot, 2 tojássárgáját, és a citrom héját belereszeljük. Ha krémesebbé szeretnénk tenni, akkor 1-2 evőkanálnyi tejfölt is adhatunk hozzá. Összekeverjük alaposan, majd félre tesszük.

A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük. Ha teljesen megkeményedett, akkor hozzáadunk 50 g cukrot, majd tovább verjük.

A félig megsült tésztánkat először megkenjük a baracklekvárral, ezután ráhalmozzuk a túrókrémet, majd pedig a tojásfehérjét, s szépen elkenjük rajta.

Visszatesszük a sütőbe, és további 10 percig sütjük, amíg a hab el ne kezd barnulni a tetején. 

Ha kihűlt, akkor vizes késsel vágjuk szeletekre, mert úgy a hab nem fog törni.

Jó étvágyat kívánok!